lördag 29 mars 2008

Myndigförklara oss vinkonsumenter!

Jag försöker alltid läsa lokaltidningar när jag är ute och reser. De levandegör svensk vardagsverklighet på ett helt annat sätt än stockholmsbaserad media. Därav att jag i morse köpte Bergslagsposten hos den lokala ICA-handlaren.

Dagens stora Hälleforsnyhet var att årets företagare utsetts. Priset gick till Lennart Sörling som driver en handelsträdgård tillsammans med sin fru. De blomsterkvastar som kommunen uppvaktade med var således inhandlade hos festföremålet själv... Vi är synnerligen frekventa besökare hos Lennart med personal och passar naturligvis på att gratulera!

Vårt andra favoritföretag i bygden är Grythyttan Vin. Där produceras specialiteter som hjortronvin och skogsglögg och man experimenterar ständigt med nya idéer och produkter. Det är ett typiskt småföretag som drivs med både hjärna och hjärta och där man gärna visar upp sin verksamhet vid guidade turer.

I flertalet andra länder vore det en fullkomlig självklarhet att kunna provsmaka de egenhändigt producerade dryckerna på plats och även köpa en flaska med sig hem. Men inte i Sverige. Vinprovning kräver utskänkningstillstånd vilket i sin tur kräver servering av varm mat från restaurangkök. Det är en investering och verksamhetsförskjutning som det knappast kan vara rimligt att kräva. Möjligheten till försäljning till privatpersoner förhindras effektivt av Systembolagets alkoholmonopol.

Rådande ordning är både omyndigförklarande och företagarfientlig. Inte minst drabbar det glesbygdsentreprenörer. Året är 2008 och vi lever i en globaliserad värld. Nog måste både vi och våra turister vara mogna att kunna få köpa ett par buteljer Grythyttan Jakt direkt hos vinmakaren?! Några negativa effekter på folkhälsan tror jag inte för en sekund på. Låt oss därför skicka denna heliga ko till slakt - en gång för alla!

Inga kommentarer: